Tunteet, aistit ja uskonnollinen kokemus

Tunteet, aistit ja uskonnollinen kokemus

Bli först med att recensera denna produkt

Tillgänglighet: I lager

30,00 €

Översikt


Tunteet, aistit ja uskonnollinen kokemus. Suomen kirkkohistorian seuran vuosikirja 109. Toim. Sini Mikkola & Olli Lampinen-Enqvist
Suomen kirkkohistoriallinen seura - Finska kyrkohistoriska samfundet
Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja 2019
Turenki 2020, 254 s.

Detaljer

Maria tuudittaa käsivarsillaan kuollutta kristusta ja katsoo tämän haavoja. 1300-luvun kristitty katsoo pietá-veistosta ja eläytyy Raamatun kertomukseen tunteiden ja mielikuvituksen tasolla. Kärsimys yhdistää äidin, pojan ja katsojan. Kohtaus herättää myötätuntoa ja katumusta, mutta vuolaasti virtaava veri muistuttaa myös eukaristian riemusta. Toisen aikakauden ihmiset näkevät ja kokevat veistoksen ehkä toisin.

Kristinuskon historia on tunteiden, aistimusten ja kokemuksellisuuden historiaa. Jo ajatus inkarnaatiosta nosti ruumiillisen kokemuksen kristillisen ihmiskuvan keskiöön, eikä esimerkiksi hyveitä ja paheita, syntiä ja kääntymistä voi käsitellä tunteista erillään. Toisaalta uskonelämän muodot, kuten liturgia ja kirkkotaide, saavat merkityksensä siitä kontekstista – paitsi teologisesta, myös tilallisesta ja kehollisesta – jossa ne koetaan.

Käsillä oleva teos kurottaa 300-luvun Egyptin erämaasta 1800-luvun savupirtin hämärissä lukeviin suomalaisiin, keskiajan Islannista nykyajan laulutyöpajoihin.

Mer information

ISBN 978-952-5031-95-9
ISSN 0356-0767