Raha ja työvoima

Raha ja työvoima

Bli först med att recensera denna produkt

Tillgänglighet: I lager

34,00 €

Översikt


Viren, Eetu
Raha ja työvoima. Tutkimus rahasta yhteiskunnallisena suhteena, sen voimasta ja vaikutuksesta työvoiman luokkakokoonpanoon
Tutkijaliitto
Paradeigma
Helsinki 2018, 362 s.

Detaljer

Raha ja työvoima tarkastelee rahaa kapitalismille keskeisenä yhteiskunnallisena suhteena. Raha ei ole vain vaihdon väline tai arvon säilyttäjä vaan valtaa yhteiskunnalliseen elämään. Erilaiset tavat saada rahaa vaikuttavat mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Raha ei tasapäistä ja latista vaan tuottaa hierarkkisia erotteluja.

Teoksessa palkkatyön kriisiä, kapitalismin finanssivetoistumista ja globaalin talouden epävakautta tulkitaan seurauksena palkkatyöläisten halusta tehdä vähemmän työtä, mutta saada enemmän rahaa. Rahajärjestelmän muutokset kytketään kirjassa tuotannon ja työvoiman luonteen muutoksiin. Lisäarvon tuotanto perustuu nyt työvoiman riistämiseen kykynä tai potentiana eikä työläisen ruumiin tai aivojen kokonaisuudesta irrotettavissa olevina suorituksina. Sitä voidaan hallita vain rahan abstraktin, yleisen voiman kautta, mutta tutkimus osoittaa, että tämä voima on työvoimalta itseltään kaapattua. Rahan arvo perustuu kykyyn ostaa tulevaa työtä. Nykyinen rahajärjestelmä latistaa työvoiman kyvyn luoda uutta ja muuttaa maailmaa pelkäksi muodolliseksi mahdollisuudeksi, joka rahattomalle prekaarille on yhtä tuonpuoleinen ja tavoittamaton kuin Jumala.

Mer information

ISBN 978-952-7093-14-6
ISSN Nej