Salomon salaisuus

Salomon salaisuus

Be the first to review this product

Availability: In stock

€19.00

Quick Overview


Pekka, Särkiö
Salomon salaisuus. Pohdintoja peitetystä Salomon kritiikistä Vanhassa testamentissa
Suomen Eksegeettinen Seura
Suomen Eksegeettisen Seuran Julkaisuja 115
s.l. 2018, 331 s.

Details

Kuningas Salomo tunnetaan viisaana ja rikkaana temppelin rakentajana. Toisaalta hänestä välittyy Raamatun perusteella myös negatiivinen kuva kansansa orjuuttajana, joka eksyi vieraiden jumalien palvelemiseen. Kuninkaan monet vierasmaalaiset vaimot nähtiin syyksi Salomon lankeamiseen ja lopulta valtakunnan jakautumiseen.

Pekka Särkiön kirjan Salomon salaisuus aiheena on epäsuora kritiikki, joka kohdistetaan Salomoon hallitsijana. Tämä teema on ollut myös kansainvälisen Salomo-tutkimuksen kohteena. Epäsuoran ja peitellyn historiankirjoituksen tutkimiseen liittyy luonnollisesti metodisia vaikeuksia. Tekstin ymmärtäminen vaatii lukijalta mielikuvitusta, mutta samalla tekijä on vakuuttunut, että tekstissä on johtolankoja, jotka ohjaavat tulkintaa.

Särkiö luo ensin katsauksen Salomon historiaan Ensimmäisessä kuninkaiden kirjassa. Sitten hän jäljittää kriittisen Salomo-kuvan vaikutushistoriaa Vanhan testamentin eri teksteissä. Tarkastelun kohteina ovat Salomon nimellä kulkevat viisauskirjat (Sananlaskut, Saarnaaja, Laulujen Laulu), Jobin kirjan puheet (Job 38–41), Hesekielin kirjan Tyrosta koskevat ennustukset (Hes. 26–28; 31) ja Tuomarien kirjan Simson-kertomus. Nämä tekstit sisältävät tekijän mukaan kritiikkiä Juudan suvun kuninkaita ja erityisesti Salomoa kohtaan. Kritiikin perusteella Salomo näyttäytyy alas syöstynä aamutähtenä, langenneena enkelinä ja lohikäärmeenä.

Kirjoittaja Pekka Särkiö on kenttäpiispa ja Helsingin yliopiston Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Hän väitteli vuonna 1994 kuningas Salomon mahdista ja viisaudesta.

Additional Information

ISBN 978-951-9217-70-3
ISSN 0356-2786