Sauno itsellesi menneisyys

Sauno itsellesi menneisyys

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Saatavuus: Varastossa

30,00 €

Kuvaus


Seesmeri, Laura
Sauno itsellesi menneisyys. Kehollisuus osana muistelua ja esitettyä kokemusta
Suomen Kansantietouden Tutkijain Seura
Kultaneito XVIII
Vantaa 2018, 292 s.

Yksityiskohdat

Mitä me koemme, kun saunomme? Millainen on voimakkaasti kulttuuriperintöön ja maisemaan sidotun paikan mahdollistama kokemus?

Tutkimus avaa saunomiskokemusta ja saunan merkityksiä kehollisen ja aistimellisen kokemuksen kautta. Tämä kokemus on moniaistinen ja vahvasti muistoihin virittynyt. Sauna asettaa kokijan erityiseen paikan ja maiseman suhteeseen, jonka yhteydessä tässä hetkessä olevat aistit nostavat muistojen saunomisen ja yhteisesti jaetut kulttuuriset merkitykset osaksi kokemusta.

Tutkimus tarkastelee saunomiskokemuksia käyttäen aineistona muistitietokerrontaa ja kiuasmainontaa aina 1950-luvunta alkaen. Nämä aineistokokonaisuudet muodostavat yhdessä mielenkiintoisen kuvan saunomisen merkityksistä modernisoituneessa Suomessa. Sauna on säilynyt monelle paikkana, joka mahdollistaa menneisyyteen kurottavan luonnonläheisen kokemuksen. Tällainen kokemus vastaa myös eettistä, normaalista arjesta irtaannuttavaa, kokemusta. Toistamalla tällaista kokemuksellisuutta meillä on mahdollista saunoa itsellemme menneisyys.

Lisätiedot

ISBN 978-951-9451-10-7
ISSN 1239-3843