Puna-armeijan sotasaalis

Puna-armeijan sotasaalis

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Saatavuus: Varastossa

24,00 €

Kuvaus


Takala, Hannu
Puna-armeijan sotasaalis. Karjalan kulttuuriomaisuuden ryöstö 1939-1941
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Historiallinen Arkisto 145
Riika 2017, 256 s.

Yksityiskohdat

Talvisodan päättyessä luovutettuun Karjalaan jäi suurin osa evakkoon lähteneiden omaisuudesta. Osa esineistä tuhoutui pommituksissa, mutta suurin osa oli jäljellä, kun puna-armeija ja uudet asukkaat eri puolilta Neuvostoliittoa siirtyivät Kannakselle ja Laatokan Karjalaan.

Puna-armeijan sotasaalis kertoo, mitä talvisodan jälkeen luovutetulle alueelle jääneelle suomalaisomaisuudelle tapahtui. Huomion kohteena ovat ennen kaikkea sotasaalisvarastot, joita puna-armeija kasasi Viipuriin ja muualle Karjalaan.

Kirjassa selvitetään millaisia esineitä sotasaalisvarastoihin kasattiin ja mitä esineille sen jälkeen tapahtui. Vastaus saadaan myös siihen, ketkä kaikki sotasaalisvarastojen esineitä hyödynsivät ja mitkä esineet ja taideteokset päätyivät lopulta Leningradin museoihin.

Teoksessa luodaan myös yleiskatsaus kulttuuriperinnön kohtaloihin sodissa eri aikoina ja siihen, miten eri maiden armeijat kohtelivat yksityistä omaisuutta ja arvotaidetta viime sodissa. Kirja pohjautuu keskeisiltä osiltaan venäläisiin alkuperäislähteisiin.

FT Hannu Takala on Lahden museoiden tutkimuspäällikkö ja Turun yliopiston arkeologian dosentti.

Lisätiedot

ISBN 978-952-222-865-9
ISSN 0073-2540