Kritik

Kritik

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Saatavuus: Varastossa

30,00 €

Kuvaus


Parland, Henry
Kritik. Utg. Per Stam
Svenska litteratursällskapet i Finland
Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland 825:3
Riga 2019, 463 s.

Yksityiskohdat

Författaren Henry Parland verkade under sin tid i Litauen 1929–1930 som journalist och kritiker i finländsk och litauisk press. I Kritik samlas nu för första gången hans samtliga artiklar på tyska och svenska, både publicerade och tidigare otryckta.

Parland (1908–1930) introducerade judisk avantgardeteater, sovjetrysk film och modern rysk litteraturteori för en finlandssvensk publik. Han presenterade den ryska formalismen många år innan den blev känd i Norden. Parland skrev också om hur 1920-talets konst och kultur kunde förstås, om den identitetslöse krigshjälten hos Remarque och om samtidens jazz och mode. I sina artiklar om film tog Parland ställning mot ljudfilmen och såg filmens egenart i filmer av Eisenstein, Pudovkin och Chaplin. Parland skrev även artiklar på beställning till litauiska tidningar, om det politiska läget i Finland och om finländsk och nordisk samtida litteratur.

I sina texter visar Henry Parland förmågan att snabbt ta in information, skilja det väsentliga från det marginella, och framställa komplexa saker på ett populärt sätt. Han är en självsäker och stilistiskt medveten skribent.

Kritik är del tre i den textkritiska utgåvan Henry Parlands Skrifter och publiceras också digitalt på parland.sls.fi.

Lisätiedot

ISBN 978-951-583-474-4
ISSN 0039-6842