Jag målar som en gud

Jag målar som en gud

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Saatavuus: Varastossa

36,00 €

Kuvaus


Schreck, Hanna-Reetta
Jag målar som en gud. Ellen Thesleffs liv och konst
Svenska litteratursällskapet i Finland
Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland 834
Tallinn 2019, 444 s.

Yksityiskohdat

Ellen Thesleff (1869-1954) är en av Finlands första expressionister och hör till Nordens mest framstående målare. Hon var en modig visionär och banbrytare i en tid då den moderna världen gjorde sitt intåg. Thesleff var en entusiastisk kosmopolit som kände sig hemma i såväl Finland som Paris och Florens. I sin konst var hon kompromisslös, egensinnig och ständigt på jakt efter ett eget formspråk.

Hanna-Reetta Schreck har som den första fördjupat sig i Thesleffs omfattande brevväxling och via den får läsaren ta del av konstnärens fascinerande historia –den bohemiska barndomen, symbolismens inflytande, själsfrändskapen med teaterförnyaren Gordon Craig, motet med futuristerna i Italien, konstnärskap under brinnande världskirg och den ständiga begränsningen i att vara kvinna och konstnär.

I Jag målar som en gud ingår ett stor antal av Thesleffs viktigaste verk och de ger en blick i hennes mångfasetterade konst. De många fotografierna, ofta tagna av konstnären själv, belyser hennes liv kring sekelskiftet 1900.

Lisätiedot

ISBN 978-951-583-462-1
ISSN 0039-6842