Heidän ihanteensa murskattiin

Heidän ihanteensa murskattiin

Arvostele ensimmäisenä tämä tuote

Saatavuus: Varastossa

20,00 €
TAI

Kuvaus


Zlobina, Vieno
Heidän ihanteensa murskattiin. Tyttären tarina Säde-kommuunasta Neuvosto-Karjalassa. Rakkaiden vanhempieni Elis ja Emma Ahokkaan muistolle
Siirtolaisuusinstituutti
Siirtolaisuusinstituutin julkaisuja 7
Turku 2017, 116 s.

Yksityiskohdat

Pienenä tyttönä suomalaisten vanhempiensa mukana Cobaltista Kanadasta Neuvosto-Karjalaan muuttanut Vieno Zlobina kertoo suomalaisen ihanneyhteisön, Säde-kommuunan, tarinan sen perustamisesta kommuunan kukoistuksen aikaan ja edelleen lopulliseen tuhoon. Vienon perhe ja muut Säteen kommunaarit kuuluivat siihen noin 6500 suomalaisen joukkoon, joka 1920-30 -lukujen aikana muutti Pohjois-Amerikasta Neuvostoliittoon rakentamaan sosialistista yhteiskuntaa. Lupaavan ja täynnä intoa olevan alun jälkeen muuttajat joutuivat kohtaamaan neuvostoyhteiskunnan terrorin. Säteen miespuolisista kommunaareista vain kaksi selvisi noista ajoista hengissä. Säteen tarinan ohella Vieno kertoo suomalaisesta Neuvosto-Karjalasta, jonka elon kaari noudatteli samaa rataa Säteen tarinan kanssa. Kukoistusta seurasi kovaotteinen loppu.

Heidän ihanteensa murskattiin on myös Vieno Zlobinan elämäntarina, jossa hän kuvaa tarkasti lapsen ja naisen näkökulmasta arjen asioita, koulua, harrastuksia, opiskeluaan ja kielikysymyksiä. Uutterien vanhempien sinnikäs tytär pinnisteli yli vaikeuksien ja teki hienon uran kielitieteilijänä ja yliopiston opettajana Neuvostoliitossa. Nyt Virossa Pärnussa asuva 97-vuotias Vieno Zlobina haluaa jakaa vanhempiensa muistolle omistetun tarinansa kytkettyinä Neuvosto-Karjalan historian vaiheisiin.

Lisätiedot

ISBN 978-952-7167-19-9
ISSN 2343-3507